WHO: Kött är cancerframkallande
Nu står det klart att Världshälsoorganisationen WHO klassificerar processat kött som cancerframkallande.
Läs också: Chockuppgift: Korv och bacon kan få varningstext
Beskedet är historiskt, då livsmedel aldrig tidigare har hamnat på samma lista som cigaretter, alkohol, asbest och arsenik. Enligt WHO orsakar processat kött i synnerhet tjocktarmscancer, men det kan också kopplas till bukspotts- och prostatacancer.
Världshälsoorganisationen varnar även för rött kött i största allmänhet, som från och med nu stämplas som "troligen cancerframkallande".
Livsmedelsverket, som reviderade sina rekommendationer kring rött kött så sent som förra året, anser att vi ska äta max 500 gram i veckan, varav "endast en liten del" av den mängden bör bestå av charkprodukter.
Hos Livsmedelsverket tas rapporten, som kommer från WHO-avdelningenen för cancerforskning, IARC, emot med "stort intresse".
"Vi tar nu med intresse del av den rapport som kommit och gör en bedömning om det eventuellt kan vara aktuellt att ändra något av våra råd kring rött kött och chark, som alltså redan idag rekommenderar en begränsad konsumtion på grund av risken för cancer", skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.