23948sdkhjf

Svenska kycklingfötter nådde miljontals kineser

Branschorganisationen Svensk Fågels kampanj för ökad export av kycklingfötter får rejäl draghjälp av Kinas statskontrollerade tidning. Nu ska en kinesisk delegation besöka svenska slakterier.
I Kina betraktas kycklingfötter som en delikatess. I Sverige är efterfrågan i stort sett obefintlig. För branschorganisationen Svensk Fågel är ekvationen därför ganska enkel: Svenska kycklingproducenter borde exportera mer, något som också regeringen vill se.

Läs också: Stor exportpotential för kycklingfötter

Just av det skälet bjöd Svensk Fågel in en delegation från den kinesiska ambassaden, som tillsammans med bland andra tjänstemän från Näringsdepartementet, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) fick provsmaka kycklingfötter tillagade av Viktor Westerlind, vinnare av Årets kock 2009.

– Det gick fantastiskt, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel, som intygar att också de svenska deltagarna vågade sig på att smaka kycklingfötter.

På plats fanns dessutom en reporter från nätversionen av Kinas statskontrollerade dagstidning People's Daily. Tidningen är landets största, och webbupplagan har ungefär 150 miljoner unika läsare.

– I People's Daily Online kunde man läsa om eventet och regeringens satsning på export av svenska kycklingfötter till Kina. Det inger lite respekt! Vi hoppas självklart att det ska leda till en större nyfikenhet på svenska livsmedel och kycklingfötter är ju något som uppskattas, säger hon till Food Supply.

Nu väntar ett nytt besök från Kina.

– Vi har precis fått besked att man avser skicka hit en delegation från Hong Kong för att besöka några av våra slakterier som är aktuella för export, vilket är väldigt glädjande.

Läs också: [ url][address]http://www.food-supply.se/article/view/90993/svenska_kycklingfotter_pa_frammarsch_i_kina#.VkHx8c7LwWo[/address][name]Svenska kycklingfötter på frammarsch i Kina[/name][/url]

Vad blir nästa steg?

— Nu i november ska vi på besök till Hong Kong och Peking i en delegationsresa som ordnas av den svenska regeringen. På plats hoppas jag att vi får berätta om det unika kring svensk kyckling och den höga kvalitén som den håller genom hög livsmedelssäkerhet, god djurvälfärd och låg antibiotikaförbrukning. Värden som vi ser även uppskattas allt mer i Kina då konsumenterna blir allt med medvetna, på samma sätt som här i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062