Slår larm om thailändsk kycklingindustri
Arbetare fortsätter att utnyttjas och kränkas när svenska importörer prioriterar djurhållning och produktkvalitet. Nu larmar Swedwatch om allvarliga missförhållanden hos kycklingunderleverantörerna i Thailand.
Nu slår Swedwatch, en Sida-finansierad organisation som granskar svenska företags verksamhet utomlands, larm om allvarliga missförhållanden hos de svenska importörernas thailändska underleverantörer. Enligt Swedwatch utnyttjar samvetslösa underleverantörer desperata migrantarbetare från grannländerna Kambodja och Myanmar, vilka utsätts för systematiska kränkningar.
Swedwatch har intervjuat 89 migrantarbetare på fyra thailändska kycklingföretag, vid totalt sex fabriker, som alla importerat till Sverige under de tre senaste åren. Enligt organisationen förekommer kränkningar som bryter mot såväl nationell lagstiftning som internationella normer utformade av FN och ILO, Internationella arbetarorganisationen.
— Migrantarbetarnas förhållanden på kycklingfabrikerna påminner om de senaste årens uppmärksammade rapporter om den thailändska fiskeindustrin. Många av de här människorna lever i en rättslös tillvaro. De exploateras dagligen och sitter fast i skulder till arbetsgivare och rekryteringsagenter, säger Kalle Bergbom, rapportförfattare på Swedwatch.
I den nationella handlingsplan för företagarna och mänskliga rättigheter som Sverige nyligen antog förväntas alla svenska företag respektera UNGP, FN:s vägledande principer om företagande och mänskliga rättigheter. Enligt Swedwatch har svenska livsmedelsimportörer och grossister nedprioriterat det sociala ansvaret till förmån för andra, som djurhållning och köttkvalitet.
Swedwatch, som har intervjuat sex av de största livsmedelsimportörerna och grossisterna på den svenska marknaden, menar att handeln med thailändsk kyckling ofta inte tar hänsyn till människorättskränkningar hos underleverantörerna. Dessutom brister rutinerna för sociala krav hos offentliga upphandlare inom större kommuner och landsting, anser Swedwatch.
— Många aktörer på den svenska marknaden har inte analyserat eller insett de kränkningar och övergrepp som migrantarbetarna utsätts för i Thailand. Det är uppenbart att livsmedel som importvara måste ses och behandlas som en riskkategori, inte bara vad gäller djurhållning och matsäkerhet som idag, säger Kalle Bergbom.
Rapporten är också kritisk mot EU:s direktiv som möjliggör för aktörer att kringgå korrekt ursprungsmärkning.
— Det är förvirrande för konsumenten samtidigt som det blir omöjligt att fastställa hur stor Sveriges import av kycklingkött från Thailand egentligen är. När man känner till arbetarnas villkor blir detta särskilt problematiskt.