Mångmiljonsatsning på fiskodling på land
En kombinerad fisk- och tomatodling ska göra kommuner till föregångare inom cirkulär odling.
Just nu planeras ett stort växthus där avföring och rester av foder ska användas för odling av grönsaker, i synnerhet den i Sverige storsäljande tomaten.
Upp till 1 000 ton av fisksorter som röding, gös, regnbågsöring och harr kommer att odlas på land och biprodukterna används sedan som näring i ett en växthusanläggning med en kapacitet på 8 000 ton tomater om året.
Byggprojektet, som klubbades igenom av Ljusdals kommun under förra veckan, och som snart sätter igång, kostar omkring 16 miljoner kronor och finansieras av bland annat forskningsmedel. Projektet kommer att kosta ungefär 16 miljoner kronor och stöds ekonomiskt av bland annat forskningsmedel. Arbetet följs av gästforskare från bland annat Kungliga tekniska högskolan, KTH, finns representerat i form av gästforskare. Konsultföretaget Ramböll har anlitats för att hjälpa till med projekt- och strategiutvecklingen.
Hoppas på hela Sverige
En mer kommersiell variant av den nya odlingstekniken kommer även att uppföras i närheten av Älandsbro, norrväst om Härnösand. Det rör sig om ett 4 000 kvadratmeter stort växthus för kombinerad tomat- och fiskodling.
Vd för det nybildade bolaget Peckas naturodlingar AB, Hugo Wikström, säger att fisken ska odlas i tre bassänger som totalt sett innehåller 450 kubikmeter vatten.
— Förhoppningen är att vi i nästa steg ska kunna bygga upp fler sådana här anläggningar i Sverige, men då kanske 15-20 gånger så stora i mer befolkningstäta områden, säger Daniel Brännström, som tillsammans med Johan Stenberg och Hugo Wikström är huvudintressenter i bolaget, till Allehanda.
Cirka 90 procent av omsättningen kommer att komma från tomatodlingen, som kommer att leverera tio gånger mer än fisken.
Enligt Allehanda har bolaget redan tagit fram ett distributionsnätverk och merparten av de framodlade livsmedlen ska säljas i länet och i södra Västerbotten.