Fazer köper Frebaco
Förvärvet av Lidköpingsföretaget fördubblar Fazers havrekapacitet.
— Vi fortsätter förverkliga vår tillväxtstrategi och förstärker vår position, både i Sverige och inom havre. Under de senaste åren har vi investerat 15 miljoner euro i vår havreproduktion i Finland. I och med detta förvärv blir Fazer en aktör inom den internationella kvarnverksamheten. Vårt mål är att växa internationellt och exportera havre från Finland och Sverige till marknaderna i Centraleuropa och Asien, säger Christoph Vitzthum, Fazers koncernchef, i ett pressmeddelande.
Förvärvet är en del av en strategi för att växa inom nordiskt havre, en råvara där Fazer ser en fortsatt ökad efterfrågan på inom EU. År 2013 byggde Fazer en havrekvarn i finska Lahtis och investerar nu i att fördubbla dess kapacitet. I och med köpet av fördubblar Fazer ytterligare sin havrekapacitet.
Enligt Fazer kommer verksamheterna i Lahtis och Lidköping göra att Fazer Kvarn blir en "betydande aktör i den globala havreexporten". I dag kommer över hälften av Fazers omsättning från havre från export till 30 länder.
— Havre är en internationell framgång för vår kvarnverksamhet. Fazer och Frebaco har båda arbetat med forskning och utveckling samt produktutveckling inom havre i samarbete med universitet och forskare. Nu slår vi ihop våra krafter och får en ännu djupare kunskap om denna nordiska supermat. Genom Frebacos konsumentprodukter får vi också tillgång till detaljhandelskanaler i Sverige, säger Heli Arantola, som leder Fazers kvarnverksamhet.
Frebaco tillverkar mjöl-och havreprodukter till livsmedelsindustrin samt müsli, gröt, frukostflingor och matgryner till konsumentmarknaden. All spannmål som ingår i Frebacos produkter odlas på Västgötaslätten.
— Havrebaserade produkter växer kraftigt på marknaden både inom livsmedelsindustrin och på konsumentmarknaden. Vi ser Fazer som en betydelsefull ny ägare som ger rätt förutsättningar för fortsatt utveckling av Frebacos verksamhet, säger Stefan Hollerup, vd på Frebaco Kvarn, i en kommentar.