23948sdkhjf

WWF: "Ät inte kyckling från Thailand"

Världsnaturfonden varnar för hög antibiotikaanvändning.
Thailand är en storproducent av kyckling och exporterar varje år stora mängder till Europa och Sverige. Import av färsk och fryst kyckling från Asien är inte tillåtet men kyckling i förädlad form, som exempelvis kycklingspett, är tillåtet. Under fjolåret såldes över 2 950 ton thailändsk kyckling i Sverige, rapporterar SVT.

Det är också Sveriges Television som först fått ta del av Världsnaturfondens, WWF:s, nya Köttguide, där thailändsk kyckling nu får rött ljus. Det innebär att svenska konsumenter avråds från att köpa och äta kycklingprodukter från landet.

Enligt WWF används antibiotika på ett "okontrollerat sätt" inom kycklinguppfödningen i Thailand.

— Det är helt enkelt så att den produktionen använder för mycket antibiotika och de har inte system för att hantera det. Det används i förebyggande och tillväxtbefrämjande syfte, det finns ingen dokumentation eller veterinärkontroll, säger Anna Richert, som varit med att ta fram guiden på Världsnaturfonden WWF, till SVT.

Nästan all thailändsk kyckling används i storkök i offentlig sektor och i restauranger.

— Man vet inte vad man äter. När man väljer kyckling på en vanlig lunchrestaurang eller thaikrog är det ett bra val ur klimatperspektiv. Men det finns stora utmaningar, för det här kycklingköttet har ett bagage med sig när det gäller antibiotika, säger Anna Richert.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062