23948sdkhjf

"Svenskt kött har unika fördelar"

Jordbruksverket vill påminna sommargrillaren om det svenska köttets förträfflighet.
Lagom till köttgrillandets högtrycksperiod vill Jordbruksverket övertyga konsumenter om att välja svenskt kött. Myndigheten har gjort en sammanställning av fakta om mervärden hos svenskt kött och kyckling.

Jordbruksverket definierar mervärden som höga höga kraven på djurskydd, djurhälsa och smittskydd, vilket skiljer ut Sverige från många andra länder. Även lägre klimatpåverkan och främjandet av ett rikt odlingslandskap med biologisk mångfald räknas som mervärden.

— Vi vill att konsumenter, restauranger och offentliga upphandlare ska få ökade kunskaper om hur kött produceras i Sverige. Svenskt kött har unika fördelar jämfört med många andra länder, säger Karin Lindow på Jordbruksverkets marknadsavdelning.

Produktionen av flera köttslag har minskat i Sverige under många år samtidigt som vi har haft en växande import från andra länder. Jordbruksverket har därför tagit fram kunskapsunderlag om skillnader mellan svenskt och importerat gris-, lamm-, nöt- och kycklingkött.

— Vi har redan använt informationsmaterialet om mervärden hos svensk mjölk som stöd till kommuner vid upphandling av offentliga måltider, och ser ett stort värde i att kunna använda liknande underlag för kött, säger Monica Sihlén vid Upphandlingsmyndigheten.

Exempel på mervärden hos svenskt kött enligt Jordbruksverket

* Svensk djurhållning har lägst användning av antibiotika bland EU-länderna. Friska djur behöver inte antibiotika. Detta minskar risken för resistenta bakterier och bidrar till att antibiotika även i framtiden kommer att kunna användas när det verkligen behövs.
* Svensk djurproduktion har mycket låg förekomst av bakterier som salmonella och det är därmed lägre risk att smittas som konsument om man väljer svenskt kött.
* Svenskt djurskydd är gott och svenska djur hålls i en miljö där de kan bete sig naturligt. Grisar svanskuperas inte, och höns och kycklingar får inte näbbtrimmas.
* Svenska nötkreatur, får och lamm får bete och utevistelse på sommaren. Många av dem bidrar dessutom till att bevara artrika naturbetesmarker genom sitt betande.
* Svenska djur bedövas före kirurgiska ingrepp och slakt, och transporteras max åtta timmar till slakt.
* Den svenska köttproduktionens klimatpåverkan är låg i internationella jämförelser.
* Svensk köttproduktion skapar jobb i Sverige och har betydelse för den svenska landsbygden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093