Peckas vill ha pengar
Tomat- och fiskodling söker närmare 10 miljoner kronor för kunna expandera.
Läs också: Mångmiljonsatsning på fiskodling på land
Nu söker företaget bakom satsningen, Peckas Naturodlingar, kapital och gör en nyemission för att kunna investera i anläggningen.
— Marknaden för närodlade och hållbart odlade grönsaker växer kraftigt, säger Hugo Wikström, vd i Peckas Naturodlingar, i ett pressmeddelande.
Kretsloppsodlingen består av en bassäng med fisk och ett växthus med tomater. Tanken är att det näringsrika vattnet från fisken används till tomatodlingen. Vattnet renas sen av bakterier i växtbädden och går tillbaka till fisken, varför ingen antibiotika behöver användas.
Det är odlingsmetodens skapare Pecka Nygård i Härnösand som fått ge namn åt företaget, där han också finns med som delägare.
— Pecka har provat olika fiskarter, olika grönsaker och olika metoder, alltid med samma goda resultat. Grönsakerna smakar både mycket och gott och han har inte haft några sjukdomar i odlingen, säger Hugo Wikström.
Företaget räknar med anläggningen på 3 000 kvadratmeter ska ge en årlig skörd på 200 ton tomater och 20 ton fisk. Tomaterna ska sedan säljas i närområdet via den lokala grossisten Delta Grönt, som redan bokat hela tomatskörden.
— Det visar vilket sug det finns efter att köpa lokalt och äta hälsosamt. De svenska konsumenterna är beredda att betala för kvalitet.
Odlingen ska vara igång året runt.
— Det kostar så klart mer att odla på vintern, men det vägs upp av bättre marginaler. Det finns också goda möjligheter att ta marknadsandelar under vintern eftersom konkurrensen från närodlade och andra svenska tomater är liten då.
4 miljoner kronor är redan garanterat från befintliga ägare och som mest ska nyemissionen ge 9,6 miljoner kronor. Samtidigt som den första anläggningen byggs projekteras en större anläggning i anslutning till något av storstadsområdena, uppger Peckas Naturodlingar.
— Vårt långsiktiga mål är att expandera i hela landet och det finns redan aktörer på flera håll som visar stort intresse för idén, säger Hugo Wikström.