23948sdkhjf

Honung – framtidens antibiotika

Enligt en ny forskningsrapport kommer man inom en snar framtid att ha svaret på framtidens antibiotika.
Världshälsoorganisationen, WHO, har slagit larm om den akuta situationen när det gäller alternativ till antibiotika. Nu skriver forskarna Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson i en debattartikel i tidningen GP att det kan ha hittat svaret i honung.

Det var för tio år sedan som de upptäckte att bins mjölksyrabakterier har skyddat bin och deras vinterföda under årmiljoner.

”Vi blev först i världen med att avslöja att det är binas dittills okända mjölksyrabakterier som har varit den anonyma nyckeln till varför honung har använts inom folkmedicin världen över. ”, skriver de i tidningen.

Nu kommer dessa bi-bakterier, enligt forskarna, att inom en snar framtid kunna användas som ett alternativ till antibiotika inom en rad olika områden som exempelvis sårbehandling, hals- och urinvägsinfektioner hos människa, men också inom veterinärvård och inom livsmedelsindustrin där antibiotika ofta används i förebyggande syfte.

Slösar inte
Hemligheten bakom detta hållbara alternativ är att bina använder mjölksyrabakterierna levande. Bakterierna utgör ett batteri av små producerande fabriker som bildar antibiotikaliknande ämnen på plats och endast i de mängderna som behövs när fiendebakterier träffas på.

Dessa ämnen är mycket starka tillsammans och arbetar på ett dynamiskt sätt för att skydda bina genom att skapa en ogenomtränglig barriär.

Bara i färsk honung
Dagens medicinska honung är steril utan levande bi-bakterier och med väldigt liten antimikrobiell effekt. Men när mjölksyrabakterierna återinförs levande i honung så kan den återigen användas effektivt mot infektioner.

Studier på människor och djur har visat mycket bra resultat, men innan ett användbart alternativ är klart måste vidare forskning förklara mekanismerna bakom bakterierna.

"Då kan vi på ett standardiserat sätt tillverka nya läkemedel av dessa bi-bakterier, vilket blir vår nästa utmaning. En annan utmaning blir att finansiera de fortsatta kliniska studier som behövs", skriver forskarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063