23948sdkhjf

Uppförsbacke för svenska ekoäpplen

En marknadsandel på 2 procent — trots att antalet odlare växer.
I fruktavdelningen på Ica, Coop och Axfoods butiker är mellan 9 procent och 14 procent av äpplena som säljs ekologiskt odlade. Men ekoäpplena till 98 procent importerade.

— Ibland känns det som att vi jobbar i uppförsbacke, säger ekoäppelodlaren Joacim Holgersson, till TT.

Trots den blygsamma marknadsandelen ökar antalet ekologiska äppelodlare i Sverige.

Men utöver att det tar runt två år få att nya trädplantor levererade, och därefter ytterligare fem år innan träden ger full skörd, finns det en rad andra hinder på vägen för svenska ekoodlare.

Enligt Joacim Holgersson handlar om att det är dyrare att anställa den för ekoproduktion så nödvändiga personalen i Sverige än vad det är i konkurrentländerna. Att behöva genomgå samma tillståndsprocess som konventionella odlare, trots att det rör sig som produkter som såpa eller ekologisk rapsolja, kostar också tid och pengar.

Sättet som EU delar in länder i zoner missgynnar Sverige, som ingår i den norra zonen, där ekologiska preparat som är godkända i andra delar av EU kräver ett separat godkännande.

— Politikerna måste hjälpa ekoodlarna, så att vi kan tävla med våra utländska konkurrenter på lika villkor, säger Joacim Holgersson, till TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062