23948sdkhjf

Allt fler reagerar på Coops reklam

Gröna gårdars vd: "Vi skulle också uppskatta om ni inte parar ihop skövling av regnskog på andra sidan jorden med betande kor i Sverige."
Gårdagen bjöd på flera reaktioner gentemot Coops reklamfilm "Kära köttbit – vi måste prata". En punkt som ständigt dykt upp i kritiken är att faktan som läggs fram är baserad på uppgifter från dokumentären "Cowspiracy".

I filmen menar filmmakarna att boskapshållning står för majoriteten av växthusgasutsläpp, och att vi skulle kunna lösa det genom att sluta äta kött och mejerier. Det, och många siffror som läggs fram i filmen har i efterhand mött stark kritik från hållbarhets- och klimatforskare.

Läs också: Coops reklam kritiseras hårt

– Det som stör mig allra mest är nog den stora kunskapsbristen. Jag kan inte sätta ord på det riktigt. Men filmen visar på stor okunskap om hur jordbruk och klimat hänger ihop, säger Gröna gårdars vd Märta Jansdotter till ATL.

Märta Jansdotter svarade på Coop-filmen med ett blogginlägg som fått stor spridning. I det går hon på Coops billiga priser som leder till svinn, ett oekologiskt användande av matjord- och markanvändning samt hur det finns dåligt kött och bra kött. Dessutom slänger hon in en känga mot Coops kött från andra sidan jorden i ps:et.

"Coop, i fortsättningen skulle vi också uppskatta om ni inte parar ihop skövling av regnskog på andra sidan jorden med betande kor i Sverige. Våra betande djur har en otroligt viktig funktion i att skapa biologisk mångfald, hålla landskapet öppet och producera kött och mjölk på marker som inte passar till något annat. Det australienska köttet ni marknadsför är förstås en annan sak."

Till ATL säger Jansdotter att hon kanske ses som jävig för att hon arbetar med kött, men jämför jävet med en läkare som arbetar för hälsan.

Även Jan Forsell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter, menar att Coops reklamfilmer och kommunikation innehållit fel den senaste tiden. Till Jordbruksaktuellt berättar Forsell att han under lång tid försökt få till en rättelse i en medlemstidning i våras, vilket ännu inte hänt.

Då skrev Coop att ekologiskt kött har fördelen mot konventionellt kött i och med att ekologiska djur inte får antibiotika i fodret.

– Det har ju varit förbjudet i Sverige i 30 år, jag tror inte ens att man gav konventionella djur antibiotika i fodret innan dess, säger Jan Forsell till Jordbruksaktuellt.

Lantbrukaren och agronomen Albin Gunnarsson är en annan som reagerat – och svarat med en egen film på Facebook, rapporterar SVT Nyheter Öst. Filmen visar ett gammalt vattenhål på familjegården där terrängen tidigare var öppen. Utan betande boskap har den vuxit igen helt.

– Bilden blir ganska slående med 40 centimeter tjocka träd där kor betade för 50 år sedan. Det här blir konsekvensen av Coops film, det är bättre att uppmuntra till att äta svenskt kött istället, säger Albin Gunnarson till SVT Nyheter Öst.

För Albin Gunnarsson är det viktigt att visa vad som händer även med landskapet när man gör sina köttval.

– Vi kan äta mindre kött, men vi måste äta rätt kött och vi måste vara medvetna om konsekvenserna, säger Albin Gunnarson.

Ekologiska företaget Saltå Kvarn har via Twitter endast ett kort och koncist meddelande: "Blir man upprörd över COOP:s köttfilm måste man ha väldigt ömma tår."

Det blir en hel del ömma tår, vilket även Coop själva har fått erfara. Enligt dem är det mest branschorganisationer och enskilda köttproducenter som har hört av sig med kritik. Konsumenterna uppges vara positiva, skriver SVT Öst.

Coop menar att de som tagit illa upp av filmen har missförstått och misstolkat budskapet.

– Det finns alltid önskemål om att bredda sitt budskap och i den bästa av världar skulle man kunna visa alla aspekter. Här fick vi göra en avvägning för att visa att man borde minska köttet, inte ta bort det helt. Vi vet att svensk köttproduktion är bättre än mycket annan i världen, men fortfarande går det åt mycket vatten och det släpper ut mycket växthusgaser. Det här är ändå en fråga som rör vår planet och vad vår roll i detta är, säger Anneli Bylund, tillförordnad hållbarhetschef på Coop, till SVT Öst.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158