Lesjöforsfjädrar i rymdprojekt för KTH
Fjädrar från Lesjöfors finns i princip överallt. Nu också i rymden. I ett studentprojekt för KTH där elektromagnetiska fält i jonosfären ska utforskas, finns kritiska komponenter från Lesjöfors; tryckfjädrar och specialutvecklade vågfjädrar.
En grupp studenter vid Kungliga Tekniska Högskolan har under 1,5 års tid arbetat med ett experiment för studentraketen REXUS 10. REXUS/BEXUS ger varje år studenter från olika europeiska universitet möjligheten att bli uttagna att skicka upp ett rymdexperiment. Programmet drivs genom ett samarbete mellan tyska DLR, Svenska Rymdstyrelsen (SNSB), europeiska rymdorganisationen ESA och Eurolaunch. Den 24 februari 2011 sker uppskjutningen från Esrange i Kiruna.
Norrsken studeras
En snurrande sond som kallas FFU (Free Flying Unit), ska frigöras från raketen och fälla ut fyra trådbommar med sfäriska mätprober längst ut som mäter elektromagnetiska fält i jonosfären, 90 kilometer upp i rymden. Bland annat ska norrsken studeras. FFU sitter monterad på raketen via RMU (Rocket Mounted Unit), dessa två tillsammans utgör experimentet SQUID.
Fjädrar viktiga delar
I sonden finns kritiska komponenter från Lesjöfors. En vågfjäder används vid utskjutningen av sonden från raketen. När sonden har gjort sitt arbete och är på väg tillbaka mot Jorden är det två tryckfjädrar som ser till att sondens fallskärm löses ut. Att fallskärmen fungerar är viktigt för att sonden och den information som finns lagrad inte förstörs vid landningen.
Grundliga tester
Fjädrarna är specialtillverkade av Lesjöfors och har testats grundligt för att de ska leva upp till de höga krav som ställs på hållfasthet och fjädrande egenskaper. På projektets blogg kan du läsa om och se några av testerna som utförts: http://squidkth.wordpress.com/2010/11/25/ejection-testing-night/
Sponsrade vågfjädrar och tryckfjädrar
Lesjöfors har sponsrat projektet med fjädrarna.
- Vi är mycket glada över den hjälp vi har fått från Lesjöfors med rådgivning, bra produkter och snabba leveranser, säger David Bergman, en av studenterna i SQUID-projektet som inom kort befinner sig vid avfyrningsrampen i Kiruna.