Ingredienser med en speciell funktion
Utöver de grundläggande komponenterna smak, konsistens och näring tillför funktionella ingredienser det där ”lilla extra” som kan ta produktutvecklingen och slutprodukten till en ny nivå.
Funktionella ingredienser tillför ”något extra” utöver de grundläggande komponenterna smak, konsistens och näring. Det kan handla om förbättrad stabilitet, hållbarhet, viskositet/konsistens eller hälsofördelar.
I en tid när efterfrågan på hälsosammare och mer stabila produkter ökar, inser allt fler tillverkare de funktionella ingrediensernas unika egenskaper.
Funktionella ingredienser kan bland annat finnas i
• fibrer
• proteiner
• vitaminer
• mineraler
• antioxidanter
Funktionell mjölkpulvervariant effektiv vid glasstillverkning
Som exempel kan nämnas att en funktionell mjölkpulvervariant har olika egenskaper och bland annat kan få glassen att smälta långsammare. Den här egenskapen förbättrar både produktens kvalitet och kundens upplevelse av slutprodukten.