Ovanligt med rester av bekämpningsmedel över gränsvärdena i mat
Livsmedelsverkets analyser av färska, frysta eller bearbetade livsmedel visar att det är ovanligt med rester över gränsvärdena av bekämpningsmedel i mat
Analyserna av bekämpningsmedelsrester visar att det inte finns någon anledning att känna oro för rester av bekämpningsmedel i maten.
- Att äta mer frukt och grönt ger stora hälsovinster trots att det är i frukt och grönt vi hittar mest rester av bekämpningsmedel. Målet är naturligtvis att minimera halterna men även om vi hittar bekämpningsmedel i många prover så är halterna i de allra flesta fall så låga att de inte innebär någon hälsorisk, säger Anneli Widenfalk, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Ät varierat
I några få prover har resthalterna varit så höga att de skulle kunnat ge kortsiktiga effekter som exempelvis illamående och huvudvärk hos barn. Sådana partier stoppas i samband med kontrollen och Livsmedelsverket gör uppföljande provtagning när det kommer nya partier av samma vara.
- Genom att följa rådet att äta varierat minskar man risken för att få i sig olika typer av oönskade ämnen, inklusive bekämpningsmedelsrester, säger Anneli Widenfalk.
Denna uppföljande kontroll omfattade 2010 totalt 78 prover. Totalt stoppades elva partier om sammanlagt 2,6 ton.
Få rester i spannmål
I proverna från spannmål hittades inga mätbara bekämpningsmedelsrester i havreprodukter. För övriga spannmålsslag var andelen prover utan mätbara rester 80 procent i vete, 45 procent i råg och 70 procent i ris. Inga prover av råg och endast ett prov av vete innehöll resthalter över gränsvärdena. Elva procent av proverna av ris innehöll resthalter över gränsvärdena.