23948sdkhjf

Ovanligt med rester av bekämpningsmedel över gränsvärdena i mat

Livsmedelsverkets analyser av färska, frysta eller bearbetade livsmedel visar att det är ovanligt med rester över gränsvärdena av bekämpningsmedel i mat
I kontrollen 2010 innehöll fyra procent av proverna resthalter över gränsvärdena. Nästan en tredjedel av proverna var helt fria från resthalter och knappt två tredjedelar innehöll resthalter under gränsvärdena.

Analyserna av bekämpningsmedelsrester visar att det inte finns någon anledning att känna oro för rester av bekämpningsmedel i maten.

- Att äta mer frukt och grönt ger stora hälsovinster trots att det är i frukt och grönt vi hittar mest rester av bekämpningsmedel. Målet är naturligtvis att minimera halterna men även om vi hittar bekämpningsmedel i många prover så är halterna i de allra flesta fall så låga att de inte innebär någon hälsorisk, säger Anneli Widenfalk, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Ät varierat
I några få prover har resthalterna varit så höga att de skulle kunnat ge kortsiktiga effekter som exempelvis illamående och huvudvärk hos barn. Sådana partier stoppas i samband med kontrollen och Livsmedelsverket gör uppföljande provtagning när det kommer nya partier av samma vara.

- Genom att följa rådet att äta varierat minskar man risken för att få i sig olika typer av oönskade ämnen, inklusive bekämpningsmedelsrester, säger Anneli Widenfalk.
Denna uppföljande kontroll omfattade 2010 totalt 78 prover. Totalt stoppades elva partier om sammanlagt 2,6 ton.

Få rester i spannmål
I proverna från spannmål hittades inga mätbara bekämpningsmedelsrester i havreprodukter. För övriga spannmålsslag var andelen prover utan mätbara rester 80 procent i vete, 45 procent i råg och 70 procent i ris. Inga prover av råg och endast ett prov av vete innehöll resthalter över gränsvärdena. Elva procent av proverna av ris innehöll resthalter över gränsvärdena.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078