23948sdkhjf

Hästkött märktes om till svensk oxfilé

Livsmedelsverket åtalsanmäler Tallhöjdens kött och chark AB i Öxabäck efter att företaget har ändrat märkningen på oxfilé.
Köttet har märkts som svensk oxfilé men Livsmedelsverkets analys visar att det är hästkött. Livsmedelsverket har stoppat försäljningen av köttet, enligt ett pressmeddelande.

- Det är omöjligt att i nuläget säga vilket land hästköttet kommer ifrån. Företaget kan inte på ett godtagbart sätt redogöra för sin verksamhet men vi vet att företaget har märkt om hästkött till svensk oxfilé, säger Karin Cerenius på Livsmedelsverkets kontrollavdelning.

Livsmedelsverkets kontroll av Tallhöjdens kött och chark visar på bristande rutiner för spårbarhet och märkning, det vill säga hur livsmedelsföretagaren håller reda på vilka produkter som kommer in på företaget och vilka som lämnar företaget och hur produkterna är märkta.

Har sålts på Ica
Det felmärkta köttet har sålts till Nordwästdelikatesser AB som i sin tur sålt vidare till Ica Maxi i Sundsvall. Livsmedelsverket fortsätter att utreda Tallhöjdens kött och chark AB:s verksamhet. Enligt Livsmedelsverkets nuvarande bedömning utgör köttet ingen hälsorisk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066