23948sdkhjf

Griskött i halalmärkt korv

Livsmedelsverkets analys av gris-DNA i nötköttprodukter visar att en salami från Slovenien, märkt ”Halal” innehåller cirka tio procent griskött trots att det inte anges på ingrediensförteckningen.
Livsmedelsverket har hittat griskött i halalmärkt salami. Totalt har Livsmedelsverket analyserat 99 produkter och nio innehåller odeklarerat griskött, åtta av dessa är under 1 procent, varav sju under 0,1 procent.

- Det är oacceptabelt att produkter som är halalmärkta innehåller griskött. Det är många som absolut inte vill äta griskött, därför är det viktigt att företagen tar sitt ansvar och kontrollerar att varorna inte säljs på falska grunder. Vi informerar nu EU om våra analyser och följer upp det företag som har sålt den felmärkta korven i Sverige, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Kontrollera innehållsförteckningen
De analyserade produkterna har samlats in med hjälp av flera kommuners kontrollmyndigheter. Produkter är bland annat ätfärdiga maträtter eller halvfabrikat exempelvis köttfärssås, ravioli, lasagne, kebab, hamburgare och köttbullar.

- Om man inte vill äta mat med griskött bör man vara noga med att kontrollera ingrediensförteckningen. Alla ingredienser måste anges och det är inte tillåtet att ha andra ingredienser i en produkt än vad som anges på ingrediensförteckningen. På restaurang ska man fråga vad maten innehåller, säger Louise Nyholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094