23948sdkhjf

Frysta bär kan vara orsak till hepatit A

Sjukdomen hepatit A ökar i Sverige. Smittkällan är inte klarlagd, men det finns misstanke om att det kan komma från frysta bär.
Smittskyddsinstitutet konstaterar ett ökat antal fall av sjukdomen hepatit A i Sverige. Bär tros vara orsaken. För säkerhets skull rekommenderar därför Livsmedelsverket att djupfrysta, köpta bär kokas innan de äts. Rådet är tillfälligt tills smittkällan utretts. Motsvarande rekommendation ges av de danska och finska myndigheterna, enligt ett pressmeddelande.

Nordiska länder drabbade
Utbrottet uppmärksammades först i Danmark och den utredning de danska myndigheterna genomfört visar att den mest troliga smittkällan är frysta bär

– Hepatit A är en sjukdom med långt och ibland allvarligt sjukdomsförlopp. Därför ger vi ett tillfälligt råd om att koka djupfrysta, köpta bär i minst en minut innan man äter dem, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Rådet gäller även företag och storhushåll som tillagar exempelvis bärsåser, smoothies eller desserter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11