23948sdkhjf

Framtidens matvanor ämne för nordisk konferens

Hur ser våra matvanor ut i Norden och hur ser de ut i framtiden? Hur möter vi moderna människors behov av matglädje, bra mat och bra matvanor? Det var ämnet för en nordisk konferens som anordnades av Livsmedelsverket 23 april i Stockholm.
Matvanorna i de nordiska länderna har många likheter mellan länderna, exempelvis ser frukosten ganska lika ut. Men det finns också en del skillnader. Danskar äter mest grönsaker och minst fisk och skaldjur i Norden. Norrmännen äter mest fisk och bröd. De dricker också mest läsk tillsammans med islänningarna. Svenskar är de som äter minst bröd. Det här framkommer i de matvaneundersökningar som görs.

Etik och hälsa
- De framtida matvanorna påverkas av flera trender som vi ser idag. En trend är det lokala och det etiska. En annan är hälsotrenden där det nyttiga är viktigast. Ytterligare en trend är prestationsfixering där maten främst ses som bränsle och till sist gourmeterna som letar nya njutfulla matupplevelser, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Något som kommer att påverka framtidens kostråd från myndigheterna är de Nordiska Näringsrekommendationerna som just nu omarbetas och presenteras i oktober och som grundas på ett brett forskningsunderlag.

På konferensen diskuterades även ekonomiska styrmedel och hur bra matvanor kan främjas i skolan och i hälso- och sjukvården.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094