Framtidens matvanor ämne för nordisk konferens
Hur ser våra matvanor ut i Norden och hur ser de ut i framtiden? Hur möter vi moderna människors behov av matglädje, bra mat och bra matvanor? Det var ämnet för en nordisk konferens som anordnades av Livsmedelsverket 23 april i Stockholm.
Etik och hälsa
- De framtida matvanorna påverkas av flera trender som vi ser idag. En trend är det lokala och det etiska. En annan är hälsotrenden där det nyttiga är viktigast. Ytterligare en trend är prestationsfixering där maten främst ses som bränsle och till sist gourmeterna som letar nya njutfulla matupplevelser, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Något som kommer att påverka framtidens kostråd från myndigheterna är de Nordiska Näringsrekommendationerna som just nu omarbetas och presenteras i oktober och som grundas på ett brett forskningsunderlag.
På konferensen diskuterades även ekonomiska styrmedel och hur bra matvanor kan främjas i skolan och i hälso- och sjukvården.