Zoégas satsar på hållbarhet i Kenya
Zoégas har sedan 2012 drivit ett pilotprojekt i Kenya tillsammans med sin samarbetspartner Sustainable Mangement Services för att utbilda kaffeodlare i hållbar odling och öka odlarnas intäkter.
För Zoégas är Kenya ett viktigt ursprungsland. Det Kenyanska kaffet bidrar till att ge Zoégas kaffe dess unika smakkaraktär. Sedan rekordåret 1987/1988 har dock kaffeproduktionen i Kenya mer än halverats. Detta har lett till en minskad tillgång till kaffebönor samtidigt som efterfrågan ökat. För att säkra den långsiktiga tillgången till hållbart odlat högkvalitativt kaffe genomför Zoégas ett pilotprojekt med syfte att få fler odlareatt odla hållbart kaffe. Projektet genomförs sedan början av 2012 i samarbete med Sustainable Management Services (SMS) i de tre kooperativen Kilalani, Kirurumwe och Kiama med totalt 6636 aktiva kaffeodlare.
Hjälp till självhjälp
En av anledningarna till att kaffeproduktionen i Kenya har gått ner är alternativa inkomstkällor som ger högre intäkter till lägre arbetsinsats. Genom att fokusera på åtgärder som hjälper kaffeodlarna att själva öka avkastningen från odlingen och kvaliteten på kaffebönorna, bidrar Zoégas projekt till att få fler odlare att återuppta kaffeodling som huvudsaklig inkomstkälla.
Promotor Farmers sprider kunskap
En grundpelare för projektet är att ge en djupare utbildning för så kallade Promotor Farmers, redan aktiva kaffeodlare som i sin tur utbildar andra odlare på en bredare skala. Utbildningen fokuserar på att lära ut hållbart kaffeodlande med hög avkastning. Förutom ökad kunskap om själva odlandet lär sig odlarna också bland annat om arbetssäkerhet, fackliga rättigheter, naturkonservation och första hjälpen.
Traditionellt har kaffeodlande varit förbehållet män. Tack vare de specialinriktade utbildningsinsatserna mot kvinnor visar projektet att fler kvinnor diskuterar kaffeodling med männen och att fler kvinnor arbetar aktivt i odlingarna. Totalt är 28 procent av deltagarna i projektet kvinnor och 72 procent män.