23948sdkhjf

Myndigheter i samverkan för att bättre kunna hantera hot mot jordbrukssektorn

I förra veckan övade smittbekämpande och brottsbekämpande myndigheter tillsammans för att bättre kunna hantera biologiska hot riktade mot jordbrukssektorn.
Övningen med smittbekämpande och brottsbekämpande myndigheter är en del av ett långsiktigt arbete för att stärka förmågan att hantera biologiska hot hos EU:s medlemsländer.

– Det här har varit ett unikt tillfälle för smittbekämpande myndigheter att tillsammans med brottsbekämpande myndigheter lära känna varandras organisationer och skapa nätverk. Ingen av myndigheterna kan verka ensam vid en sådan här händelse, säger Catrin Molander, chef för enheten för internationella frågor och beredskap vid Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Övningen är en del av EU-projektet AniBioThreat och ska skapa förutsättningar för en fortsatt utveckling av samhällets förmåga att hantera antagonistiska händelser. Förhoppningsvis leder resultatet av den här övningen och övriga projektet till fortsatt arbete och utveckling av området inom hela EU.

Om övningen
Övningen var en sektorsövergripande samverkansövning som genomfördes den 24-25 april vid Nationellt forskningscentrum för lantbrukets djur som finns beläget i Lövsta, strax utanför Uppsala. Övningen syftade till att öka kunskapen och kapaciteten hos de övade aktörerna för att bättre kunna hantera eventuella hot mot jordbrukssektorn.

– Den viktigaste lärdomen vi tar med oss från övningen är att vi behöver öva mer tillsammans för att lära oss varandras roller, ansvar och arbetssätt, säger Catrin Molander.

Om EU-projektet AniBioThreat
AniBioThreat genomförs i samverkan med 15 partners från 8 länder. Svenska partners är SVA, Jordbruksverket, Sveriges Lantbruksuniversitet, Lunds Universitet, Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap, Rikspolisstyrelsen och Statens Kriminaltekniska Laboratorium. Övriga samverkanspartners är myndigheter och organisationer i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Danmark, Holland och Ungern. Projektet startade 1 oktober 2010, pågår till och med september 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109