23948sdkhjf

Många konkurser fortsätter att oroa

Den ökning av företagskonkurser vi sett under inledningen av 2013 fortsätter och i april ökade antalet konkurser med hela 16 procent.
De största ökningarna ser vi inom privata tjänster, byggindustrin samt information och kommunikation. Bland storstadsregionerna är det framför allt i Stockholms län och Skåne som konkurserna ökat mest. Det finns dock förhoppningar om en förbättring för de svenska företagen senare i år.

Under april månad försattes 633 företag i konkurs. Det motsvarar en ökning med hela 16 procent jämfört med april 2012. För det första tertialet är ökningen 13 procent.

– När företag väntar med eller minskar sina investeringar, konsumtionen går på sparlåga och exportmarknaden kämpar mot en stark kronkurs och svag global efterfrågan blir näringslivets utbud större än efterfrågan i flera branscher och regioner. Men trots de orosmoln som påverkar utsikterna för svensk ekonomi, och då inte minst den osäkra situationen i euroområdet, är hushållen nu mer optimistiska än tidigare. Det i kombination med ett högt sparande, ett lågt pristryck och en uppdämd efterfrågan torde på lite sikt kunna stimulera köplusten så att hushållen blir den motor som får ekonomin att vända uppåt igen, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC i ett pressmeddelande.

Fortsatt tungt
Stockholms län och Skåne län utmärker sig med de största konkursökningarna bland storstadsregionerna. I Skåne är det framför allt fler konkurser inom byggindustrin som ligger bakom uppgången, medan huvudstadsregionen noterar många konkurser även för parti- och detaljhandeln.

– Dagligvaruhandeln gynnas ofta i sämre tider medan inköp av kapitalvaror och andra sällanköpsprodukter får stå tillbaka. Men om den spirande optimismen hos hushållen består får det sannolikt positiva konsekvenser för handeln i en nära framtid. Framför allt detaljhandeln räknar med en ökad försäljning framöver efter några motiga vintermånader, säger Roland Sigbladh.

… och den ljusnande framtid är vår?
Helt klart står att den osäkra utvecklingen i euroområdet är ett stort orosmoln för svenskt vidkommande och det försvårar den ekonomiska tillväxten i Sverige. Hushållen blir därmed mycket viktiga för den fortsatta efterfrågan. Samtidigt kommer mer positiva omvärldssignaler från till exempel USA och Kina, som också skulle kunna få fart på företagssektorn.

– Osäkerhetsfaktorerna till trots ska vi ha i åtanke att de allra flesta svenska företag har god betalnings- och överlevnadsförmåga samt en hög kreditvärdighet. Dessutom har vi haft en stor ökning av antalet verksamma företag inom svenskt näringsliv under 2000-talet, så det är ofrånkomligt med en överetablering inom vissa branscher och en viss utslagning i samband med en försämrad konjunktur, avslutar Roland Sigbladh.
Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063