Lantmännens anläggning för veteprotein invigdes
Den nya produktionsanläggning, som innebär en investering på 800 miljoner kronor, ska utvinna veteprotein (gluten) från svenska gårdar.
Intresset för växtbaserade proteiner ökar till följd av att fler verksamheter upptäcker nya användningsområden för ingrediensen, skriver Lantmännen i ett pressmeddelande.
– Efterfrågan på svenskt veteprotein är stor både nationellt och internationellt. Det är mycket positivt att vi nu kommer att kunna erbjuda fler kunder vårt högkvalitativa veteprotein, säger Lars-Gunnar Edh, chef för Lantmännen division Energi.
Investeringen innebär en avsevärd expansion av verksamheten i Norrköping.
– Genom denna investering förstärker vi robustheten i svensk livsmedelsproduktion och ökar exportmöjligheterna, samtidigt som vi skapar ytterligare värde från den svenska åkermarken och våra medlemmars gårdar. Det är ännu en viktig milstolpe i Lantmännens strategi från jord till bord, säger Magnus Kagevik, vd & koncernchef Lantmännen.
Ett 30-tal nya medarbetare har anställts till den nya anläggningen.