23948sdkhjf

Antalet svenska dryckesproducenter slår rekord – hela 50 gintillverkare numera

Alkoholen flödar i Sverige. I alla fall är det ingen brist på producenter av öl, cider, vin och sprit. 

Antalet tillverkare av alkoholhaltiga drycker i Sverige ökade med 21 stycken under 2022. Numera finns det 750 registrerade tillverkare, varav 544 är ölbryggerier. Ett nytt rekord, enligt Dryckesbranschrapporten 2023 som bland annat bygger på SCB-statistik och är gjord på uppdrag av LRF Lokal Mat och Dryck, Föreningen Svenskt Vin, Sveriges Oberoende Bryggerier och Sveriges Producenter Av Alkoholdrycker, SPAA. 

– Utvecklingen de senaste åren är extra glädjande då coronapandemin ledde till begränsningar och intäktsbort­fall för restaurang-­ och besöksnäringarna, vilka är mycket viktiga för dryckesbranschen. Att så många i det läget har vågat ta steget för att starta tillverkning vittnar om ett brinnande och långsiktigt engagemang hos dryckesentreprenörerna, säger Sara Sundqvist, generalsekreterare på SPAA.

Så sent som 2010 fanns det bara 90 tillverkare av alkoholhaltiga drycker i Sverige. I dag finns det 50 aktörer som bara sysslar med gintillverkning.

Dryckestillverkarna finns i samtliga 21 län och i 211 av 290 kommuner. Anmärkningsvärt är att mer än hälften av tillverkarna finns utanför storstadsregionerna. 

– Det är fantastiskt roligt med så många nya entreprenörer som med passion och kreativitet skapar nya innovativa och högkvalitativa drycker. För mig är det uppenbart att det finns en enorm potential i dryckestillverkning och en möjlighet för tillväxt över hela landet, säger Thomas Larsson, styrelseledamot i SPAA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063