LRF startar dotterbolag med livsmedelskoncept
En avsiktsförklaring blev i dagarna klar, vilken innebär ett första steg mot att etablera konceptet, kallat by:, i Stockholms city. Dessutom kommer man i samma regi att öppna ett café i Lantmännens lokaler på Kungsholmen
Under åren 2010-2012 har svensk primärproduktion ökat i värde med 5,2 procent på gårdsnivå. Det är ett trendbrott och LRF tar nu ett steg till – bildandet av dotterbolaget by:.
- Intresset för kopplingen mellan maten, kocken och bonden är fortsatt stort. Många pratar om svenska råvaror för att locka kunden – alltför sällan det syns på tallriken. Tanken med det nya dotterbolaget by: är att ta landsbygden till staden och servera bra, god mat från svenska producenter, till gäster som bryr sig om vad de äter. Nyttan för LRFs medlemmar är både ett skyltfönster i bästa läge för svenska råvaror och möjligheten att leverera sina produkter direkt till by:, säger LRFs VD Anders Källström i ett pressmeddelande.
Arbetet med att utveckla dotterbolaget och företagskonceptet pågår för fullt. Förutom själva restaurangen kommer bland annat en livsmedelsbutik, ett café och konferenslokaler att inrymmas i konceptet. Det blir menyer med råvaror och förädlade produkter från svenska bönder. Stor hänsyn tas till årstid och säsong.
- Vi ser satsningen i Stockholm som ett första steg. Tanken är att by: i förlängningen ska vara skalbart och även kunna etableras på andra platser i landet. Vi kan tänka oss nya lokalt förankrade kooperativa företag som via det nya varumärket och i en franchisingmodell kan utveckla restauranger och saluhallar runt om i landet. Allt för att möta konsumenternas efterfrågan på bra mat från Sveriges bönder, säger Anders Källström.
LRF har tecknat en avsiktsförklaring för en första etablering i centrala Stockholm. Går förhandlingarna vägen kommer by: att slå upp portarna första kvartalet 2015.