23948sdkhjf

Odlingsprojekt ska ge bördigare jordar som kan mätta fler

Nytt odlingskoncept testas i Älvsbyn för hållbar livsmedelsproduktion.

Bakom projektet står Polarbröd i samarbete med Älvsbyns folkhögskola, Skatuddens Lantgård och Älvsbyns kommun.

Projektet, som kallas 2000 m², genomförs hos lantbrukaren Berit Hardselius på BeSt Lantbruk Nybyn. I ett pressmeddelande skriver Polarbröd att om all odlingsbar mark i världen skulle delas rättvist, skulle varje person förfoga över en yta på motsvarande 2000 kvadratmeter. Jämförelsevis använder svenska konsumenter i genomsnitt 4000 kvadratmeter mark per person.

– Vi vill jobba med lösningar som hjälper oss leva inom planetens gränser. Här blir det oerhört konkret och därför sporrande. Det blir spännande att se om vi kan kombinera njutning och hälsosam mat med odling som ökar markbördigheten, säger Polarbrödsgruppens koncern-vd Karin Bodin, i en kommentar.

Odlingskonceptet har tagits fram av docent Artur Granstedt och visar hur jordens bördighet kan ökas, blomstra, och producera mat som räcker till fler. Grunden är regenerativt jordbruk, även kallat kretsloppsjordbruk, där fokus ligger på hela odlings- och livsmedelssystemet.

Även Carina Roos, projektledare för 2000 m², uttalar sig i pressmeddelandet:

– Vi vill inspirera fler att äta mer hållbart genom att öka kunskapen om hållbar produktion och konsumtion av mat. Vi vill skapa en plattform för samarbete mellan entreprenörer som vill satsa på att utveckla produkter av lokalt, hållbart odlade råvaror och jordbrukare som vill odla dem. Nu är grisarna på plats och ska bereda marken som ska brukas. 2024 startar själva odlingen, hon.

Projektet ingår i initiativet CHARM och ska pågå under fyra år med odling under tre säsonger. Charm startades år 2021 med syftet att etablera norra Sverige som en kunskapsregion för livsmedel, där Älvsbyn är nav för hållbar mat- och dryckesproduktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078