SALMA i fokus när lax blir laks
Allt för att lyfta ursprung och kvalitet som i Norge går hand i hand när det kommer till lax. För SALMA är det en självklarhet då vi skrivit fersk laks på förpackningen sedan starten.
– Den norska laxen är ju världskänd för sin konsekvent höga kvalitet som bland annat beror på det stränga regelverk som format landets fiskindustri under många år, säger Johan Gref, Sverigechef för SALMA i ett pressmeddelande. Vi har alltid varit stolta över vart vi kommer ifrån och konsekvent stavat laks på norska på våra förpackningar. Att det nu blir mer känt vad det norska ursprunget verkligen innebär kvalitetsmässigt välkomnar vi varmt.
Norska regler
Det norska regelverket kring laxodlingen omfattar många delar. Inte minst djurhållningen där norsk lag säger att max fem procent av kassarna som laxen föds upp i får bestå av fisk.
– Vi har ju valt att dra det här ännu längre och har en maxgräns på en procent fisk, fortsätter Johan Gref. Vi är övertygade om att den svenska konsumenten bryr sig om att fisken fötts upp på ett hållbart och miljövänligt sätt. Vi vill också tillägga att det i Norge till skillnad från Sverige är lag på att redovisa fångstdatum av fisken. Därför skriver vi inte bara laks utan fersk laks på SALMA. När du köper SALMA vet du exakt datum när den togs ur havet och är garanterad en helt färsk råvara.
Lika näringsrik som vild lax
Norge har tack vare den långa rena havskusten, idealiska förutsättningar för laxodling. Den norska laxen är ett av de friskaste djuren som föds upp och lika näringsrik som vild lax. Sedan ett drygt år tillbaka har Livsmedelsverket tagit bort rådet att frysa odlad lax innan den äts rå eller gravas.
– Odlad lax är nyttig, god och lättlagad. Det förklarar varför norsk lax är den vanligaste fisken på svenska middagsbord, tillägger Johan Gref. Vi hoppas att den nya kampanjen lax blir laks ska få konsumenterna att uppskatta det kvalitetsarbete som görs inom norsk fiskindustri ännu mer.
Den svenska stavningen av lax kvarstår i innehållsförteckningen, enligt Livsmedelsverkets regler.