Forskning: Odlad havskatt borde finnas i fiskdisken
Odlad fisk tappade mark under 2022. Siffror från Jordbruksverket visade att mängden odlad matfisk i Sverige under fjolåret landade kring 9 500 ton, en minskning med ungefär 2 300 ton eller 20 procent jämfört med föregående år.
Trots motvinden berättade familjeföretaget Guldhaven nyligen att de satsar på odlad regnbågslax till butikernas frysdiskar. Nu visar forskning att även odlad havskatt skulle kunna bli ett tillskott i fiskdiskarna framöver.
Det är Ida Hedén, doktor på Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, som i sin handling menar att havskatten är fullt odlingsbar. Fisken är sedan länge känd för sitt fasta och vita kött, som passar bra både på grillen och som kokt.
Kan vi erbjuda odlad havskatt skulle det kunna minska på trycket på de vilda bestånden. Att vi odlar så få fiskarter, och att det mesta av den odlade fisken är importerad, gör försörjningen sårbar, menar hon.
– Det är inte hållbart att bara odla en sorts fisk ur ett mångfaldsperspektiv både för marknaden och för matsäkerheten.
Det största hindret är att havskatten växer relativt långsamt. För lax tar det 1–2 år från larv till slaktbar fisk. För havskatt är den tiden tre till fyra år.
– Det finns absolut en potential för att odla havskatt, framför allt i landbaserade odlingar. I tankar på land har man en bra möjlighet att skapa en god odlingsmiljö för fisken. Dessutom behöver inte odlingen hamna i konflikt med andra kustnära intressen. Men någon måste gå före och påbörja aveln. Då skulle vi kunna ha kommersiellt odlad havskatt i fiskdisken om fem år, optimistiskt räknat, säger Ida Hedén.