23948sdkhjf

Unikt knäckebröd skyddas med exklusiv EU-märkning

Det runt hålade knäckebrödet från Skedvi socken i Dalarna får skyddad geografisk beteckning.

Knäckebröd från Skedvi socken i Dalarna är ett traditionellt runt hålat knäckebröd bakat på rågmjöl som gräddas på gjutjärnshäll i vedeldade stenugnar. Nu får tillverkarens knäckebröd med två olika gräddningar; Skedvi Bröd Originalet och Skedvi Bröd Extragräddat, skyddad EU-märkning.

– Det är positivt att livsmedelsföretag i Sverige vill använda sig av den exklusiva EU-märkningen. Det bidrar till att bevara lokal produktion och hantverkstraditioner, säger Amanda Rosendahl, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Enligt myndigheten är syftet med skyddade beteckningar att hjälpa producenter av jordbruksprodukter och livsmedel att lyfta fram produkternas kvalitet. De skyddade beteckningarna ska också ge konsumenten trovärdig information om produktens mervärden och kvalitet.

Nu sållar sig knäckebrödet till bland andra osten Svecia, Äkta Gränna polkagrisar och Bruna bönor från Öland, som tidigare märkts med beteckningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078