23948sdkhjf

Labbodlat ålkött på marknaden om två år

Israeliskt bolag har skapat ålkött från stamceller.

Det labbodlade ålköttet har tagits fram från en sötvattensåls stamceller av det israeliska bolaget Forsea Foods. Under processen har de samarbetat med en japansk kock för att skapa den populära japanska rätten unagi kabayaki, det vill säga marinerad grillad ål med ris.

– Den har en väldigt unik smak och konsistens, och är väldigt mör och fet. Men den har också en unik umamismak, säger  Roee Nir, vd för Forsea Foods, till brittiska The Guardian.

Nu siktar företaget  på att skala upp verksamheten och hoppas på att ålköttet kan finnas på marknaden redan om två år. Priset kommer att ligga på samma nivå som vildfångad ål, menar bolaget, cirka 2 500 kronor per kilo.

I Sverige och Europa är all ålfiske förbjudet sedan 2007 i och med att den anses akut hotad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126