Halvfabrikat på skoltallriken när priserna rusar
När livsmedelspriserna skjuter i höjden påverkas skoleleverna. Det blir minskade portioner av kött och fisk, begränsat utbud av grönsaker och en ökad användning av halv- och helfabrikat. Det visar en undersökning som LRF Mjölk genomfört där 224 kommuner av landets 290 kommuner har medverkat.
Nu varnar åtta av tio kostchefer att kostnadsökningarna hindrar dem för att bibehålla eller öka kvaliteten på skolmaten. Många kommuner har fått backa i sina hållbarhetsambitioner där de tagit bort svenskproducerat för att kunna köpa billigare råvaror.
– Vi vet sedan tidigare studier att en av tre elever i grundskolan ofta börjar skoldagen på tom mage. Den andelen är särskilt hög i utsatta områden och bland tjejer. Samtidigt vet vi att skolmaten inte bara är en kritisk del av barns och ungas näringsintag, den har också betydelse för deras inlärning, hälsa och långsiktiga matvanor under resten av livet, kommenterar Ann-Kristin Sundin, nutritionsexpert på LRF Mjölk, undersökningen.
Undersökningen genomfördes under september och oktober månad 2023. Frågorna besvarades av kostchefer, kostansvariga eller motsvarande.