Minskningen av socker i läsk nådd konstaterar branschen
Nyligen kom Livsmedelsverkets slutsats att branschen själva kan lösa minskningen av socker- och salthalter i matvaror med frivilliga åtgärder i stället för lagstiftning. Vilket många företag ställer sig positiva till enligt en enkät.
I ett initiativ har medlemsföretagen i Sverige Bryggerier kommit överens om att att minska det tillsatta sockret i läsksortimentet med 15 procent mellan åren 2019–2025. Det målet är nått redan nu, enligt ett pressmeddelande.
I genomsnitt har sockerhalten minskat med 28 procent per liter redan nu.
– Det är väldigt roligt att se att dryckesproducenterna redan i förtid med råge har uppnått målet genom att satsa stort på sin produktutveckling, säger Erika Danckwardt-Lillieström, ansvarig för kommunikation och samhällskontakter på Sveriges Bryggerier.
”Under 2024 kommer branschen att titta på nya mål som man ska börja jobba mot med start 2025 när den nuvarande satsningen officiellt gått i mål”, står det i pressmeddelandet.