23948sdkhjf

Falsk honung hot mot svenska biodlare

Nya EU-regler ska lyfta svenska biodlare.

Ökat inflöde av billigare honung, som oftast är falsk, sätter biodlare i en tuff situation som både får minskad försäljning men även ett försvagat förtroende från konsumenterna. Idag är cirka 60 procent av honungen som säljs i Sverige importerad och 46 procent av den importerade honungen inom EU räknas som falsk, det enligt en undersökning från EU:s antibedrägeribyrå som gjort 320 kontroller som Di tagit del av.

 – Problemet förvärras av den utbredda förekomsten av falsk honung, framför allt importerad från Kina, som säljs till priser mycket lägre än produktionskostnaden för äkta honung, säger Yngve Kihlberg, ordförande för branschorganisationen till Di.

Yngve Kihlberg förklarar att konsumenter idag har svårt att veta vart honungen kommer ifrån och om den är äkta. Men med nya EU-regleringar och ändring av det så kallade frukostdirektivet kan inflödet av falsk honung bekämpas med bland annat striktare ursprungsmärkning och ökade kvalitetskrav.

– Vår förhoppning är att dessa regler ska begränsa inflödet av falsk honung och därmed stabilisera marknaden, säger Yngve Kihlberg.

Frukostdirektivet

Frukostdirektivet är över tio år gammalt och var ett av de regelpaketen när EU skapade sin gemensamma marknad. Frukostdirektiven är sju direktiv som innehåller gemensamma regler om sammansättning, beteckning, märkning och presentation av vissa livsmedel i syfte att skydda konsumenternas intressen och säkerställa den fria rörligheten för dessa produkter på den inre marknaden.

I våras presenterade kommissionen ett förslag till direktiv om ändring av direktiven om honung, fruktjuice, sylt, gelé, marmelad samt sötad kastanjepuré och vissa former av hållbarhetsbehandlad mjölk. För honung föreslås att alla ursprungsländer där honungen har skördats ska anges på förpackningen.

Riksdagen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063