Flera kommuner saknar elreserv till producenterna
Vid höjd beredskap och krig behöver den svenska livsmedelsindustrin fortsätta producera mat. I utredningen ”Livsmedelsberedskap för en ny tid” visar att det primära målet är att säkerställa tillgången på livsmedel för hela befolkningen vid störningar eller hot mot livsmedelsförsörjningen. Samtidigt visar utredningen att livsmedelsföretagen är sårbara då de är beroende av el för att hålla igång produktionen.
– Vi kan inte producera utan el, så enkelt är det, säger Dario Dzananovic, platschef vid Fazers bageri i Lidköping, till Sveriges Radio.
Vissa kommuner, bland annat Lidköping kommun, har ingen reserv el om elen skulle slås ut.
– Det finns naturligtvis sårbarhet kopplat till el, it och annat som vi måste jobba hårt för att jobba bort inför ett möjligt krig eller krisläge, säger Lena Lind, beredskapshandläggare på Livsmedelsverket.
Lena Lind förklarar vidare att branschen är medveten om frågorna och att arbete pågår på att förbättra läget. Livsmedelsverket arbetar även på att ta fram ett förslag på ett statligt investeringsstöd till livsmedelsföretag som vill kunna hålla produktionen i rullning vid krig eller kris. Bland annat kan stödet användas för reservkraftverk men även för lagerhållning. Förslaget ska presenteras om drygt ett år.