Svensk fiskproduktion ökar
Produktionen av matfisk inom det svenska vattenbruket ökade under 2012.
Odling av röding ökar mest
Produktionen av matfisk var närmare 12 500 ton mätt som färskvikt (hel levande eller slaktad fisk). Regnbåge är den dominerande arten som produceras för konsumtion, den står för hela 84 procent av matfiskproduktionen.
Röding är den näst vanligaste matfisken med knappa 15 procent av produktionen. Utöver dessa fiskarter producerades bland annat drygt 1 000 ton sättfisk och ungefär 1 300 ton musslor under 2012, siffror som är jämförbara med dem för 2011. Produktionen av röding för konsumtion är det som har ökat i särklass mest, hela 64 procent jämfört med 2011.
– Vi tycker att det är väldigt positivt att rödingodlingen har ökat så mycket, säger Malin Skog på fiskerienheten, som jobbar med främjande av vattenbruk. Rödingen ses av många kockar som lax i lyxformat och har figurerat i många prestigefyllda matsammanhang, som Nobelmiddagen och tävlingen Årets Kock 2013. Vi hoppas att den kommer bli vanligare även som vardagsmat.
Totalvärdet av matfiskproduktionen under 2012 var cirka 340 miljoner kronor, även detta en viss ökning (4 procent) jämfört med 2011. Till följd av den ökade rödingproduktionen ökade saluvärdet för fiskarten med 54 procent jämfört med 2011. Värdet av sättfiskproduktion var cirka 83 miljoner kronor.
Musselodlingar ökade i storlek
Musslor för konsumtion odlas uteslutande i Västra Götaland. Det finns 13 kommersiella musselodlingar på västkusten och den använda havsarealen ökade under 2012 med en tredjededel jämfört med 2011. Ytan som används för musselodlingar är nu 0,34 ha, vilket motsvarar lite mer än 31 fotbollsplaner. Rekordåret 2008 hade Sverige totalt 1,27 ha musselodling. Även odlingen av matkräftor har ökat något jämfört med förra året.
– Musslor är nyttig mat och odling av musslor är dessutom en miljötjänst eftersom de hjälper till att ta upp näringsämnen ur vattnet och därmed minskar övergödning, säger Malin Skog.