23948sdkhjf

Flera EU-länder säger nej till labbodlat kött

Ser det som ett hot mot bönderna.

Labbodlat kött är livsmedel där man istället för att föda upp och slakta djur tar celler från exempelvis en höna, ko eller gris, som sedan odlas i en tank genom att näring och energi tillförs. 

I USA och Singapore är det tillåtet att sälja köttet, men än har det inte klivit in på den europeiska marknaden. Trots det möter det odlade köttet motstånd i Europa.

”Dessa metoder utgör ett hot mot primära gårdsbaserade metoder”, skriver Österrikes, Frankrikes och Italiens delegationer till EU-rådet och får stöd av tio andra medlemsländer.

Innan labbodlat kött får säljas i Sverige måste en producent ansöka om tillstånd, men det kan dröja.

– Det ryktas om att det är på väg, men det har det ryktats om i flera år, säger Ulrika Andersson, statsinspektör på svenska Livsmedelsverket, som TT har pratat med.

Därefter kan det ta år innan EU-kommissionen fattat beslut.

– Det skulle kunna bli politik av det, i vissa fall blir det det. Italien har lagstiftat nationellt om att förbjuda odlat kött, där är det väldig laddat, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068