Hybridkött: Axfood tar ytterligare ett steg
Nyligen uppmärksammade Food Supply hybridköttet – en blandning av kött och grönsaker. Trenden har börjat få fotfäste i Sverige och vinsterna ska vara lägre klimatavtryck och hälsosammare att äta, enligt tillverkarna.
För ett år sedan släppte Axfood färsen nöt och grönt, som bestod till hälften av kött och den andra hälften av grönsaker. Tidigare i år hakade även konkurrenten Ica på trenden och släppte både en färs och hamburgare med en egen blandning, 70/30.
Nu svarar Axfood med att lansera 50/50-hamburgare.
– Den här typen av hybrid- eller 50/50-produkter är något vi tror mycket på och fortsätter jobba med framåt, kommenterar Ellinor Puerto, chef sortimentsutveckling på Axfoods inköps-, sortiments- och logistikbolag Dagab, i ett pressmeddelande.
50/50 hamburgaren innehåller 48 procent nötkött, 24 procent morötter, 24 procent blomkål, och en krydd- och konsistensförstärkande blandning av potatisstärkelse, salt, potatisflingor, lök och peppar om fyra procent.
– Varje ton nöt och grönt-färs vi säljer innebär ett reellt minskat klimatavtryck och totalt är minskningen hittills i nivå med hälften av utsläppen från våra egenägda godstransporter under förra året, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood i en kommentar.