Unik skinka från Degerfors blir EU-skyddad
Den skyddade geografiska beteckningen innebär att hela produktionsprocessen ska äga rum i det geografiska området. Det vill säga Degerfors socken i landskapet Västerbotten för den Vindelnrökta skinkan.
Vindelnrökt skinka är en helmuskelskinka från gris som varmröks i ugnar eldade med ved från al. Råvaran kommer från grisar uppfödda i Sverige.
Senast var det Gotlandslinsen och vit färsksaltad Östgötagurka som fick sälla sig till skaran av svenska produkter som får skydd av EU:s märkning.
Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad geografisk beteckning (SGB) finns även Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).
Livsmedelsverket handlägger ansökningar för skyddade EU-beteckningar och är den myndighet som lämnar in ansökan till EU.
Vindelnrökt skinka
Vindelnrökt skinka har en jämnt brun utsida. Köttet är rosa med inslag av vitt fett. Smaken beskrivs som fyllig med inslag av sälta, röksmak och beska. Skinkan innehåller 20-28 procent protein. Fetthalten ligger på 3-4,5 procent.
Grisarna som används till skinkorna är uppfödda i Sverige. Deras foder består av 30 procent korn och 55 procent vete. Utöver detta äter de åkerböna, sojaböna, rapsbiprodukter, vitaminer och mineraler.
Inga smaktillsatser tillförs till skinkan förutom salt.
Källa: Smaka Sverige