23948sdkhjf

Vinimportören We & Wine i konkurs

We & Wine, som skulle ha fyllt 50 år nästa år, har på egen begäran försatts i konkurs.

We & Wine AB, som bedriver import och partlhandel av alkoholhdrycker, har försatts i konkurs. Ansökan inkom hos Stockholms tingsrätt den 12 augusti.

”Bolaget saknar förmåga att betala klara och förfallna skulder. Denna oförmåga är inte endast tillfällig och Bolaget är såldes insolvent”, står det i konkursansökan som är underskriven av styrelseledamöterna Markku Ropponen och Petri Telaranta.

Enligt bolagets senaste officiella förvaltningsberättelse har We & Wine exklusivt representerat flera stora producenter från Europa, Sydafrika, Australien och Sydamerika. Den helt övervägande delen av försäljningen har gått genom Systembolaget, men We & Wine har också haft restauranggrossister och stora restauranger som kunder.

”We & Wine grundades 1975 och var en av de första vin- och spritleverantörerna som fick importlicens i Sverige. ”Vår livslängd är ett bevis på vårt orubbliga engagemang för, och förståelse för komplexiteten på den svenska marknaden, och vården av en gemenskap av producenter som delar en liknande önskan att lyckas”, skriver bolaget på sin hemsida.

Men nu är det högst oklart om bolaget kommer att överleva sitt 50-årsjubileum. 

Konkursen kommer efter att nettoomsättningen rasat kraftigt, från 183 miljoner 2019 till 69 miljoner 2023, då bolaget också visade röda siffror. 

We & Wine AB ägs till 97 procent av Fondberg Group, som i sin tur ägs av Fondberg Oy med säte i Helsingfors. Koncernen Fondberg Group omfattar även Vinovativa AB, Svensk Export Vodka AB, Modern Wines Sweden AB, Fondberg Travel Retail AB och Bonsenso Wines AB.

– Vårt systerbolag We & Wine AB försattes i veckan i konkurs vilket var en mycket tråkig nyhet. Jag vill dock mot bakgrund av detta understryka att Vinovativa AB inte berörs då vi är ett självständigt bolag. Det innebär att vår verksamhet fortgår som tidigare, betonar Vinovativas vd och grundare Mikael Monteil i ett mejl.

Läs mer om: vin
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125