23948sdkhjf

Ny innovation gör att järn kan tillsättas i maten

Innovationsföretaget Ironic Biotech har utvecklat en helt ny form av lättupptagligt järn, som kan bli den första järnprodukten på marknaden för att berika livsmedel utan att de härsknar eller får en skarp järnsmak.

Järnbrist är sedan länge en utbredd folkhälsoutmaning. Kött innehåller den bästa formen av järn, men samtidigt råds vi att äta mindre av den varan på grund av miljöaspekten. Att tillsätta järn i andra livsmedel har varit begränsat på grund av smakproblem och försämring av produkternas kvalitet. 

Men Ironic Biotechs teknologi löser dessa hinder genom att erbjuda en för kroppen optimal form av järn, en smaklös variant som kroppen lätt kan absorbera, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Vi har ett mycket starkt team och en produkt som tilltalar marknaden. Redan nu i tidigt skede har vi flera intresserade livsmedelsbolag i Norden och Europa som vill samarbeta med oss. Nu ser vi fram emot att få utveckla bolaget vidare med stöd av Smiles (inkubatorprogram) coacher och av att finnas i Smiles dynamiska life science-miljö, kommenterar Nélida Leiva Eriksson, vd för Ironic Biotech.

Ironic Biotech reste drygt 11 miljoner kronor i våras i en nyemission som leddes av finska Nordic Foodtech VC. I höst öppnas en såddfinansieringsrunda för att kunna introducera produkten på marknaden.

Bolaget är antaget till Smiles inkubatorprogram, som är en venture hub som specialiserar sig på att utveckla life science startups från idé till kommersialisering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126