23948sdkhjf

Mackmyrakonkursen: Privatkunderna får behålla whiskyn

Konkursförvaltningen gör bedömningen att den reserverade whiskyn/ginen för privatkunder inte ingår i konkursboet och därför inte kan säljas för att betala konkursbolagets skulder.

Whiskeytillverkaren Mackmyras konkursförvaltning har utrett frågan om vad som ska anses gälla för de privatkunder som reserverat och betalt whisky/gin som tappats på fat för lagring och senare buteljering och utlämning via Systembolaget eller konkursbolagets utlämningsställen i Danmark och Tyskland. Det framgår av information på bolagets hemsida.

Frågan är långt ifrån enkel men konkursförvaltningen har landat i bedömningen att dessa privatkunder har separationsrätt, vilket innebär att den lagrade whiskyn/ginen inte ska anses ingå i konkursboet och därför inte kan säljas för att betala konkursbolagets skulder. Det innebär däremot inte att privatkunderna kan hämta faten. Med något undantag ägs själva faten av konkursboet och inte av kunderna. Den betalning som kunderna erlagt avser enbart själva whiskyn/ginen men inte den alkoholskatt och moms som tillkommer. Dessutom utgör alkohollagens bestämmelser hinder mot uthämtning.

Det är därför nödvändigt att hitta en praktisk lösning på problemet. Konkursförvaltningen kommer mot denna bakgrund när konkursbolagets rörelse nu bjuds ut till försäljning att ställa som villkor att en köpare kommer att respektera separationsrätten genom att infria utställda värdebevis och säkerställa att whiskyn/ginen buteljeras och att uthämtning kan ske.

Försäljningsprocessen beräknas ta ett antal veckor i anspråk och mer exakta besked om den praktiska hanteringen kommer inte att kunna lämnas förrän ett avtal ingåtts med en köpare av rörelsen.

När det gäller företagskunder är bedömningen däremot att separationsrätt inte föreligger. Inga särskilda krav kommer därför att ställas på köparen av rörelsen när det gäller de avtalen. De företagskunder som reserverat och betalt whisky/gin kommer tas upp som fordringsägare i konkursen.

Mackmyras aktie avnoterades från First North den 19 augusti sedan bolaget försatts i konkurs av
Gävle tingsrätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078