23948sdkhjf

Lantmännen efterlyser detaljerna i beredskapen

Regeringen lägger 4,5 miljarder kronor på stärkt livsmedel- och dricksvattenberedskap. Ett beslut som välkomnas av Lantmännen. Nu vill man snabbt ha detaljerna.

Efter att regeringen nyligen presenterade totalförsvarspropositionen anser Lantmännen att den ger tyngd åt Sveriges livsmedelsberedskap. Men de påpekar att det krävs snabba och reella åtgärder då det ”i dagsläget inte finns några beredskapslager av livsmedel, extra insatsvaror för jordbruket eller ledig produktionskapacitet i livsmedelsindustrin utöver den som redan används fullt ut”.

– För en mer robust livsmedelsberedskap krävs insatser av flera parter, där politiska beredskapsåtgärder måste kompletteras med starka, lönsamma och växande svenska livsmedelsföretag, säger Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen i ett pressmeddelande.

Det krävs inhemskt framställda insatsvaror samt beredskaps- och omsättningslager, konstaterar Lantmännen. Och pekar på våra grannländer Finland och Norge redan har eller bygger upp betydligt större livsmedelsberedskap än Sverige.

– Nu ser vi fram emot att regeringens tydliga ambition att stärka livsmedelsberedskapen omsätts i mer detaljerad information om såväl åtgärder som finansiering. Och det är bråttom – att stärka livsmedelsberedskapen tar åtskilliga år, och vi startar från noll, säger Per Arfvidsson.

Lantmännen menar att de ser stora möjligheter till ökad svensk livsmedelsproduktion, och därmed goda förutsättningar för en mer robust livsmedelsberedskap, förutsatt att adekvata satsningar görs i den uppdaterade livsmedelsstrategin som regeringen ska presentera inom kort.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078