23948sdkhjf

LRF kritiskt till EU-förslag om ursprungsmärkning av mat

LRF är kritiska till EU-förslag om ursprungsmärkning av ris, get, lamm och fågel.
I december i år beslutar EU om nya lagar för ursprungsmärkning av gris, get, lamm och fågel. Det här är något som efterfrågas av många konsumenter. I spåren av olika skandaler kring råvarors ursprung intresserar sig allt fler för hur den mat vi äter har produceras. LRF är dock kritisk till det utkast till förslag till hur produkter ska märkas som Europeiska kommissionen nu lagt fram.

- Många konsumenter har skäl att känna sig besvikna. Istället för att lyssna på alla som vill veta hur maten vi äter har producerats har kommissionen valt att gå den europeiska köttindustrins väg, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson i ett pressmeddelande.

Tre alternativ för märkning
Bakgrunden till ursprungsmärkningen var att ge konsumenten fullständig och relevant information om djurets ursprung. Kommissionen har lagt fram tre alternativ för märkning: Det första alternativet är att märka kött med EU/icke-EU. Det andra alternativet är att märka var djuret är uppfött och slaktat. Det tredje alternativet är samma modell som idag används för nötkött dvs. att märka var djuret är fött, uppfött och slaktat.

Det utkast till regelförslag som Kommissionen nu visat går på det andra alternativet. Köttet ska ursprungsmärkas med uppfött och slaktat, men definitionen av uppfött är väldigt svag. Det är ett alternativ som köttindustrin i Europa driver där de vill kunna transportera djur mellan länder för att kostnadsoptimera.

- För den svenska livsmedelsproduktionen är frågan om vilka obligatoriska krav som ställs på ursprungsmärkning en ödesfråga. Utformningen av den obligatoriska ursprungsmärkningen påverkar hela livsmedelskedjans möjligheter att i framtiden ursprungsmärka mat och konsumentens rätt att få veta var maten de äter kommer ifrån, säger Helena Jonsson.

- LRF anser att en ursprungsmärkning ska prioritera konsumenters rätt att veta ursprung, smittskydd, djurskyddsnivå, spårbarhet och livsmedelssäkerhet, säger Helena Jonsson.

Lämnar in synpunkter
LRF har fått möjlighet att lämna in synpunkter till Sveriges position i frågan via Livsmedelsverket. Det visar sig att större delen av den svenska livsmedelkedjan är enad, från djurbönder, till större delen av slakten, till handeln och konsumentorganisationer. LRF anser att allt kött bör ha en enhetlig märkning och därför är det logiskt att använda samma modell för gris, lamm och fjäderfä som idag används för nötkött.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125