Sverige får Landslag i Charkuteri
Sverige blir först i Europa och får ett landslag i charkuteri.
Det är KR, Köttbranschens Riksförbund, som företräder de medelstora och mindre företagen i branschen som drivit på bildandet av ett landslag.
Lyfta fram charkuteriyrket
Syftet är att lyfta fram charkuteriyrket, som hamnat i skuggan av andra yrken, trots den betydande yrkesskicklighet som krävs. Och naturligtvis för att få ett mått på hur den svenska charkuteribranschen står sig i jämförelse med andra länder.
- Vi behöver ständigt utvecklas, men det kräver välutbildade charkuterister, säger KR:s ordförande Patrik Andersson, till vardags Vd på Siljans Chark i ett pressmeddelande. Kvaliteten hos de svenska charkuterierna står och faller med den kompetens som våra charkuterister har. Kan vi som branschorganisation ge extra glans åt skickliga utövare av yrket, bör vi ta den chansen.
- Nu är den äldre generationen på väg att pensioneras och vi behöver nya charkuterister som tar över, där gammal tradition kombineras med internationella influenser, tillägger ordförande Patrik Andersson.
Svenska Landslagets charkuterister presenteras under våren nästa år. Första gången vi får se vårt nya landslag blir under nästkommande höst 2014