23948sdkhjf

Mjölk har rasat och godis ökat drastiskt de senaste 40 åren

Jordbruksverkets sammanställning av konsumtionen av livsmedel mellan åren 1980 och 2023 visar på vissa tydliga förändringar om vad vi gillar att äta.

Jordbruksverket har sammanställt vår konsumtion av livsmedel från 1980 till 2023. Det har hänt en del, både till det positiva och negativa.

Vi äter i princip lika mycket färska frukter och bär som vi gjorde för 40 år sedan per person. Från 1980 fram till 2015 ökade konsumtionen med 32 procent, men därefter har intresset rasat och vi ligger mer eller mindre på samma nivå som för 40 år sedan.

Totalkonsumtionen av kött har under samma period ökat med en fjärdedel, till 79,1 kg per person och år, trots en nedgång de senaste fem åren. Fjäderfäkött har ökat mest, mer än fyra gånger så mycket sedan år 1980. 

Mjölkdrickandet har rasat och mer än halverats, från 160,3 liter till 62,8 liter per person. När det kommer till syrade mejeriprodukter som yoghurt med mera äter vi bara drygt tre procent mer. Ost har ökat med 34 procent, och idag äter vi cirka 18,7 kilo per år.

Däremot äter vi drastiskt mycket mer choklad och konfektyrvaror samt läskedrycker och cider än förr, dock har ökningstakten avtagit efter år 2000. Men vi äter ändå 67 procent mer godis än för 40 år sedan per person. Och när det kommer till läsk hinkar vi oss en tredjedel mer än förr.

Att vi har dragit ned på matfett är väl bara bra, men vi äter ändå 14,1 kilo per person och år. Jämfört med 1980 är det i alla fall 31 procent mindre, även om minskningen har avstannat de senaste åren.

Läs hela rapporten här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063