Ikea släpper hybridköttbulle skapad av Årets kock-vinnare
Att blanda kött och grönsaker har blivit allt vanligare, framför allt inom dagligvaruhandeln. Axfood var först ut 2023 med sin hybridfärs nöt och grönt och har sedan även lanserat 50/50-hamburgare. Andra aktörer har följt efter och nu hakar även Ikea på hybridtrenden eller Plant forward som den också brukar benämnas.
Det är stjärnkocken Jessie Sommarström, som 2022 blev den första kvinnliga Årets kock-vinnaren på 34 år, som i sitt samarbete med möbeljätten utvecklat en ny version av den klassiska köttbullen som Ikea serverat i 40 år.
Ikea inledde sitt samarbete med Jessie Sommarström förra året. I maj lanserades en modern version av den klassiska pannbiffen som såldes i 200 000 portioner under de fyra första månaderna. Det följs nu upp med köttbullen som består av hälften kött och hälften svenskodlade baljväxter.
– Jag är otroligt glad att få göra detta tillsammans med Ikea, ett varumärke som enligt mig alltid ligger i framkant. Att de nu tar världens mest kända köttbulle in i framtiden genom att göra den mer hälsosam är verkligen inspirerande och ett bevis på mod och en vilja att blicka framåt, säger Jessie Sommarström.
Hennes nya skapelse ska serveras under en begränsad period, med start måndagen den 10 februari.
– Vi är oerhört glada för att Jessie Sommarström, med sin passion för mat och djupa gastronomiska kunskaper, har tagit fram en ny köttbulle för att uppmärksamma att rätten funnits på Ikea i 40 år. Tillsammans ser vi en stor potential i att förändra synen på växtbaserad mat genom att göra en modern version av en av de mest ikoniska rätterna vi har på Ikea, säger Marcus Carlsson, country food manager på Ikea Sverige.