23948sdkhjf

Chockerande bakteriefynd i kycklingtest

Mycket kyckling som finns i butikerna innehåller både magsjuke- och antibiotikaresistenta bakterier.
En stor del av den färska kyckling som finns i butikerna innehöll både magsjuke- och antibiotikaresistenta bakterier. Det visar ett test av kycklingfiléer som gjorts av tidningen Råd & Rön.

- Det är mycket chockerande och visar att konsumenterna utsätts för stora, onödiga smittorisker. Även svensk kycklingproduktion har uppenbarligen mycket kvar att göra, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter i ett pressmeddelande.

Testat svensk och dansk kyckling
Råd & Rön har testat förekomsten av campylobacter samt ESBL-bildande e-colibakterier i svensk och dansk färsk kyckling. I två fall från Danmark fanns dessa bakterier i så stor mängd att det skulle räcka med att få i sig ett eller två gram rå kyckling för att bli sjuk – vilket lätt kan hända genom att kycklingen exempelvis förs över från en kniv till en sallad. I 62 procent av proverna hittades campylobacter och i 51 procent ESBL-bildande e-colibakterier.

Inga regler
De tre typerna av kyckling från Danmark innehöll båda bakterierna. Att det står Danmark på paketet betyder dock endast att den är förpackad i Danmark. Det finns inte ännu några bindande regler för ursprungsmärkning på kyckling.

- Konsumentrörelsen har länge krävt obligatorisk ursprungsmärkning som utgår från var djuret är fött, uppfött och slaktat. Mot bakgrund av dessa testresultat känns det extra angeläget att få veta var kycklingen kommer från, säger Jan Bertoft.

Även om svenska kycklingar inte fick lika dåliga resultat som danska, visar Råd & Röns test på en verklighet som ligger långt från den som framställs av branschen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062