23948sdkhjf

Europaparlamentet manar till tuffare regler mot matfusket

Europaparlamentet vill att Europas medborgare ska kunna vara säkra på innehållet i maten.
Europas medborgare ska kunna vara säkra på innehållet i den mat de äter. Det är avsikten bakom det initiativbetänkande med tuffa regler mot matfusk och bedrägerier i livsmedelskedjan som idag antagits i Europaparlamentet, enligt ett pressmeddelande.

Matfusket ökar
Det är svårt att fastställa hur utbrett matfusket är i Europa, men det är en oroväckande trend att antalet fall tycks stiga. Genom att fuska med ingredienser och kvalitet i maten kan oseriösa aktörer tjäna stora pengar med relativt liten risk att åka fast. Europas medborgare ska kunna vara trygga med att den mat vi äter inte innehåller skadliga ämnen samt är korrekt märkt. Det kräver ett tydligare regelverk och bättre kontroller för en ökad livsmedelssäkerhet. Dagens beslut sänder en tydlig signal till EU-kommissionen och medlemsländernas nationella myndigheter att ta bekämpningen av livsmedelsbedrägerier på allvar.

- Det är självklart att människor ska kunna lita på att det som står på matvarors innehållsförteckning också faktiskt stämmer. Det är särskilt välkommet att vi idag också kräver att EU-kommissionen ska lagstifta om obligatorisk ursprungsmärkning för kött i bearbetade livsmedel. Särskilt som det var just i bearbetade produkter som till exempel lasagne eller färdigköttbullar som hästkött uppdagades, säger Åsa Westlund, Europaparlamentariker (S).

Hästköttskandalen ligger bakom
Bakgrunden till dagens beslut är den så kallade hästköttskandalen – det omfattande bedrägerinätverk som tidigt förra året uppdagades där bland annat hästkött utgavs för att vara nötkött. Genom felaktig innehållsmärkning vilseleddes konsumenter att köpa produkter som i själva verket innehöll något annat än det som angavs. En tydlig ursprungsmärkning är ett bra sätt att skärpa kraven på spårbarheten av produkter och ingredienser. Genom effektivare kontroller, bättre spårbarhet samt rejäla böter hoppas man nu få bukt med matfusket och återställa människors förtroende för matproducenter.

- Idag har vi sänt en tydlig signal att alla aktörer i livsmedelskedjan måste ta ansvar för att komma till rätta med matfusket. Det handlar om människors hälsa och den som fuskar ska också kunna ställa till svars, säger Marita Ulvskog (S).

Parlamentet uppmanar nu EU-kommissionen att ägna livsmedelsbedrägerier tillbörlig uppmärksamhet och vidta nödvändiga åtgärder för att göra förebyggande och bekämpande av matfusk till ett självklart inslag i EU:s politik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064