23948sdkhjf

Lundgrens Lantbruk klimatcertifieras

Nötköttsproducenter bidrar till hållbar utveckling.
Det första köttet från klimatcertifierad produktion i Västernorrland lanseras i dagarna. Antalet klimatcertifierade nötköttsproducenter växer stadigt. Lundgrens Lantbruk i Bjärtrå bidrar nu starkt till hållbar utveckling i produktionen av nötkött, enligt ett pressmeddelande.

Minskat klimatpåverkan
Hos Bertil och Pia Lundgren i Bjärtrå betar sommartid 150 nötkreatur av rasen Limousin. Under 2013 har gården gjort ett stort beting – man har klimatcertifierat produktionen enligt IP Sigill Klimatcertifiering. Detta innebär att gården har minskat klimatpåverkan i produktionen. Djuren fodras med gräs och inte soja, de är friska och växer stabilt, gården sparar energi och hushåller med kvävet. Djuren betar under sommarhalvåret vilket ger biologisk mångfald och öppna landskap. Allt detta kontrolleras av en oberoende tredje part, ett certifieringsorgan.

Bondens frys
Köttet slaktas och styckas lokalt, och säljs sedan under varumärket ”Bondens frys” i frysdiskar/frysskåp som märks med Svenskt Sigill Klimatcertifierad i Kramfors med omnejd.

- Lundgrens Lantbruk är föregångare som tar det här steget och det är extra roligt att se klimatcertifieringen nå ut över hela landet. Minskad klimatpåverkan i produktionen är en överlevnadsfråga och när man väljer kött kan man hålla ögonen öppna efter klimatcertifierat, då vet man att producenten gjort vad man kan för att minska klimatpåverkan. Det är även bra för den biologiska mångfalden, säger Linda Cederlund, VD på Sigill Kvalitetssystem AB som är standardägare för IP Sigill Klimatcertifiering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062