Arla satsar på hållbar mjölkproduktion
Arla har utvecklat en ny strategi för hållbar mjölkproduktion.
Ytterligare ett steg
Europeiska mjölkbönder är redan bland de mest effektiva i världen när det handlar om klimatpåverkan. Arlas strategi innebär en ny nivå där bönderna är med och tar ytterligare steg mot en mer hållbar mjölk-produktion.
Minskade koldioxidutsläpp
Arlas strategi för hållbar mjölkproduktion definierades under 2013 i de länder där Arla har ägare, det vill säga bönder i Sverige, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Belgien och Luxemburg. Strategin utvecklades i samarbete med Arlas experter och ägare, diskuterades i Arlas nationella råd och i re-presentantskapet samt godkändes av styrelsen. Det övergripande målet är att koldioxidutsläppen per kilo mjölk från Arlaböndernas gårdar ska minskas med 30 procent till 2020 jämfört med 1990.
- Vi kan och vi har tagit ställning när det gäller djurvälfärd, klimatförändringar, hållbarhet och andra mil-jöfrågor. Inom Arla tror vi att om vi arbetar med hållbara lösningar genom hela värdekedjan kommer vi att öka vår konkurrenskraft, säger Peder Tuborgh, koncernchef i Arla.
- Det är fantastiskt att Arlas ägare är med och utvecklar Arlas hållbarhetsstrategi för mjölkgårdarna och att vi kan känna oss säkra på att hållbarheten inte står i strid med det ekonomiska resultatet, säger Åke Hantoft, mjölkbonde och styrelseordförande i Arla.
Fortsatt kostnadsfri klimatkoll
En viktig del i hållbarhetsarbetet har varit att erbjuda Arlabönderna kostnadsfria och frivilliga koldioxid-beräkningar på gårdarna. Detta arbete fortsätter ni och Arla räknar med att genomföra minst 800 beräkningar varje år. I Sverige kallas beräkningen Klimatkollen och genomförs via Greppa Näringen, ett samarbetsprojekt med bland andra Jordbruksverket och LRF. När det gäller Tyskland, Belgien och Luxemburg kommer en lösning för koldioxidberäkningar att utvecklas inom kort, och sedan kommer beräkningar på gårdarna och gårdsträffar att genomföras.
- Det var väldigt intressant att göra Klimatkollen och jag tror att den hjälper oss att minska förbrukningen av resurser på gårdsnivå. Jag deltog också på en gårdsträff eftersom jag är intresserad av ett långsiktigt hållbart jordbruk. Den bidrog till att vi har förbättrat användningen av kväve på vår gård. Framöver tycker jag att Arla ska se över möjligheten att stötta utvecklingen av prisvärda lösningar för biogas på gården, säger Anders Jonsson, Arlabonde utanför Valdermarsvik i Östergötland.