Malfjäril kan hota äppelskörden
Årets utbud av svenska äpplen i fruktdiskarna är osäkert på grund av rönnbärsmalen.
- Bra prognoser är vårt viktigaste redskap för att kunna minska och anpassa bekämpningen. Utifrån prognoserna försöker vi skapa strategier för att bekämpa rönnbärsmalen med minsta möjliga miljöpåverkan. Men det är svårt då effektiva medel saknas, säger Sanja Manduric, Jordbruksverkets växtskyddsexpert för frukt och bär i ett pressmeddelande.
Rönnbärsmalen har egentligen rönn som sin primära värd men kan också angripa äpplen, särskilt när det är ont om rönnbär. Larverna äter sig in i äpplet och gör äpplet otjänligt.
Förebyggande arbete
Det är viktigt att behovsanpassa användandet av växtskyddsmedel. Ett sätt är att bevaka skadegöraren för att kunna förutsäga när och var den slår till. För att göra prognoser för rönnbärsmalen sätter man upp fällor med attraktiva doftämnen ute i odlingarna. Fångsterna i fällorna avslöjar sedan om och när den dyker upp.
Fruktbransch och forskare jobbar ihop
Rönnbärsmalen är ett regionalt problem och därför pågår ingen global forskning.
- Det är för små arealer för att de stora kemiföretagen ska vara intresserade. Därför måste fruktbranschen och forskare jobba tillsammans för att hitta lösningar. Vi sparar tid och resurser genom att ta tillvara på varandras kunskaper och erfarenheter, säger Sanja Manduric.
Jordbruksverket har inlett ett samarbete med Lantbrukarnas riksförbund, LRF, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och kollegor i grannländerna för att försöka ta kontroll över problemet. SLU har sedan tre år ett projekt där de testar olika doftämnen som kan locka till sig rönnbärsmalen. I år ansluter Jordbruksverket och testar doftämnena i prognosfällor ute i äppelodlingarna. LRF finansierar och Jordbruksverket leder ett nytt samarbete mellan Sverige, Norge och Finland som testar olika bekämpningsstrategier.